![]() ![]() |
3.02.2009, 8:37
|
|
|
Wiara Lecha Dołączył: 7.12.04 Skąd: Poznań |
Kolejny mail do klubu, do przekazania kibicom.
"Do Władz klubu, Kibiców i Wszystkich należących do Rodziny KKS Lecha Poznań W odpowiedzi na informacje, które na przestrzeni ostatnich miesięcy pojawiały się w ogólnopolskich mediach i które to, w moim odczuciu, godzą w dobre imię klubu KKS Lech Poznań oraz całej kibicowskiej społeczności, pragnę podzielić się swoimi przemyśleniami na temat zaistniałych wydarzeń. Na wstępie chcę zaznaczyć, że jako kibic KKS Lecha Poznań, uważam za niedopuszczalne i haniebne zachowanie pracowników koncernów medialnych Agora SA oraz Grupy ITI. Media, wchodzące w skład tych koncernów od dawna atakują naszą Społeczność poprzez publikacje prasowe(i nie tylko), oparte na fałszywych przesłankach. Jako przykład niech posłuży tutaj artykuł Jakuba Ciastonia i Michała Szadkowskiego z 12 grudnia 2008 roku pt. „W Lechu tylko bilety dla prawdziwych kibiców”, w którym to autorzy w osobliwy sposób krytykują efektywnie działający system dystrybucji biletów na mecze wyjazdowe poznańskiego Lecha. Bazując na opinii osoby, która nie ma pojęcia o zasadach panujących w naszej Społeczności, panowie Ciastoń i Szadkowski wysuwają daleko idące wnioski, iż Naszym klubem rządzi mafia. Kulminacją tej medialnej „nagonki” jest artykuł zatytułowany „Kibice falują, kibole fałszują” autorstwa Marcina Kąckiego z 1 stycznia 2009 roku, gdzie autor, opierając się na informacjach z prywatnego życia czterech kibiców, kreuje wizerunek kibica Poznańskiego Lecha: narkomana, stręczyciela i fałszerza. Na Nasze nieszczęście tekst ten zbiega się z zatrzymaniem legendy poznańskiego Lecha – Piotra Reissa, który mimo iż nie usłyszał jeszcze żadnych zarzutów od prokuratora, został już niemal jednoznacznie osądzony przez redaktorów portalu Gazeta.pl jak i telewizyjnej stacji TVN24. Wszystkie te wydarzenia opisuję jedynie pobieżnie, gdyż są one tylko przyczynkiem do tego listu. Ważniejsze od samych treści i ich źródła jest negatywny efekt jaki mają one na Nasz Klub. Na początku zwracam się więc do Władz Lecha Poznań z prośbą o nie bagatelizowanie tego zjawiska. O ile dla nas, kibiców, działania te nie stanowią dużej przeszkody, o tyle mogą mieć one destrukcyjny wpływ na funkcjonowanie Klubu, a zwłaszcza politykę marketingową. Po pierwsze, tego typu publikacje przyszłych potencjalnych kibiców naszej drużyny, bez których nasz budowany stadion nigdy nie będzie pełen. Po drugie, działalność Agory jak i Grupy ITI efektywnie utrudnić współpracę z aktualnymi, jak i przyszłymi sponsorami Lecha Poznań. Dlatego też proszę Władze Lecha o podjęcie wszelkich możliwych kroków, z rozwiązaniem umowy sponsorskiej z Gazetą Wyborczą włącznie, które przywrócą dobre imię Naszego Klubu. Ponadto zwracam się do wszystkich Sympatyków Lecha Poznań, zarówno tych zrzeszonych w strukturach Wiary Lecha jak i pozostałych o podjęcie oddolnych działań, mających na celu obronę Naszej Wspólnoty. Bez wątpienia tylko jako dobrze zorganizowana grupa możemy wpłynąć na obecną sytuację. Nie raz jako Społeczność pokazaliśmy, że naszym wsparciem możemy przenosić góry. Bojkot produktów Kampanii Piwowarskiej, reakcje na odejście „Braci po szalu” czy Nasza liczba na trybunach i poziom prezentowany zarówno przy Bułgarskiej jak i na europejskich stadionach są na to najlepszymi przykładami. Z tego miejsca serdecznie zachęcam wszystkich niezrzeszonych fanatyków Lecha, aby w tym trudnym momencie wstąpili w szeregi Stowarzyszenia Wiara Lecha, co ułatwi Nam pokonywanie kolejnych trudności ku chwale Lecha Poznań! Ze swojej strony obiecuję, że w najbliższych dniach sam złożę wniosek o przyjęcie do Stowarzyszenia. Na zakończenie, pragnę napisać kilka słów o zatrzymaniu przez policję Piotra Reissa . Niezależnie czy prokuratorskie zarzuty potwierdzą się, proszę zarówno Władzę Lecha jak i Kibiców o uszanowanie osoby naszej Ikony. Zarówno dla mnie jak i dla wielu kibiców, Lech to Reiss a Reiss to Lech. Jego bramek czy to w finale Pucharu Polski z Legią, czy to setnego trafienia w meczu z Widzewem Łódź z mojej pamięci nie wymaże nic. Być może jego piłkarska kariera już minęła, być może jego życiorys nie jest kryształowy, ale kto jeśli nie on, był przez ostatnie kilkanaście lat esencją i sercem tego Klubu? Wszystkich, którzy poddają pod wątpliwość jego wkład w Nasz Klub odsyłam na strony internetowe forum Kibiców Lecha Poznań, gdzie od wczoraj kibice dają wzruszające świadectwo, tego kim dla Lecha jest Piotr Reiss. Tak niewiele brakuje aby historia Piotra Reissa stała się legendą, dlatego w imieniu swoim oraz wielu mi podobnych, proszę Władze Lecha o uszanowanie zasług Pana Piotra i o danie mu już ostatniej szansy, abym po końcowym gwizdku ostatniego meczu sezonu 2008-2009 mógł zobaczyć ten uśmiech, kiedy podnosić będzie mistrzowski puchar i tę iskrę w jego oku, która zawsze, nawet w drugiej lidze, dawała nadzieję, że dobre czasy jeszcze dla Nas jeszcze nadejdą. " |
|
|
|
3.02.2009, 8:51
|
|
|
Wiara Lecha Dołączył: 10.08.05 |
Nawet jeśli było jak było, pewnie wyglądało to tak. "Piotrek, k...wa masz autorytet, Tobie nie odmówią, a jeśli tego nie załatwimy, to lecimy z ligi." Wkurwiające - tak właśnie wkurwiające (a niech lecą procenty) jest to, że wszyscy brali/dawali, wszystkie gwiazdki, kluby i klubiki. Jedni robili to dla kasy, do własnej kabzy, na dziwki, wódę i hazard. Ale Kapitan jeśli cokolwiek zrobił to zapewne dla klubu, dla nas. Kto choć raz był na wyjeździe i widział Piotra jak podchodzi pod sektor po meczu nie ma wątpliwości.
Niezwykle rzadko wypowiadam się w takich sprawach nie znając szczegółów, ale nie będzie byle kmiot wycierał sobie gęby Piotrem Reissem i Lechem Poznań! Proponuję rozpoczęcie akcji obywatelskiej. Na znak solidarności z naszym kapitanem, Lechem Poznań i Wiarą Lecha niech każdy nosi w klapie niebiesko - białą rozetkę, wstążkę, cokolwiek w barawch. Niech się kurwa uczą co to jest Lech Poznań!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ten post edytował Jarosław Pucek 3.02.2009, 8:57 |
|
|
|
3.02.2009, 9:01
|
|
|
Dziwi troche wypaczanie tematu i budowanie atmosfery wszyscy przeciw nam.
Pomijam sprawe winy lub niewinnosci Reissika bo od tego sa specjalne instytucje panstwowe i powinnismy zaufac w ich rzetelnosc . Nie podoba mi sie wprowadzanie nas w kat i stawianie sprawy Piotra i Lecha w tej samej plaszczyznie,bo na mecze Lecha chodzilem na dlugo przed jego era i mam nadzieje jeszcze nie raz zobaczyc nowe gwiazdy klubu. Dla samego Piotra mam nadzieje ze te rewelacje sa falszywe ,a sprawa rozplynie sie w niepamieci. |
|
|
|
3.02.2009, 9:04
|
|
|
Piotr Reiss to Lech i nic tego nie zmieni.
Cokolwiek się wydarzy ma on miejsce w naszych sercach, bo takich piłkarzy wiernych swojemu klubowi w tym kraju już nie ma. Świętych w polskim futbolu pewnie nie ma ... ale nic to dla mnie zmienia. Zawsze i wszędzie : PIOTREK REISS, PIOTREK REISS, PIOTREK REISS !!!!!!! |
|
|
|
| Signar |
3.02.2009, 9:22
|
|
|
Rzadko piszę na forum, ale dzis sie podziele swojimi odczuciami bo wczoraj nie bylem w stanie. Piotrek zawsz kojarzyl mi sie z Lechem a Lech z Piotrkiem, jak wczoraj przeczytalem informacje o zatrzymaniu nie bylem w stanie w to uwierzyc. Dostałem takigo doła, ze jak poszedlem na uczlnie zaliczac cwiczenia to w zasadzie nic nie powiedzialem... Dzisiaj jest kolejny dzien i nic co sie wydarzy w prokuraturze niezmieni faktu, że dla mnie Piotrek pozostanie ikona klubu ktorego ukochałem.
|
|
|
|
3.02.2009, 9:47
|
|
|
Dziwi troche wypaczanie tematu i budowanie atmosfery wszyscy przeciw nam. Pomijam sprawe winy lub niewinnosci Reissika bo od tego sa specjalne instytucje panstwowe i powinnismy zaufac w ich rzetelnosc . Nie podoba mi sie wprowadzanie nas w kat i stawianie sprawy Piotra i Lecha w tej samej plaszczyznie,bo na mecze Lecha chodzilem na dlugo przed jego era i mam nadzieje jeszcze nie raz zobaczyc nowe gwiazdy klubu. Dla samego Piotra mam nadzieje ze te rewelacje sa falszywe ,a sprawa rozplynie sie w niepamieci. Dokładnie, za bardzo chyba emocjonalnie podchodzimy do tej sprawy jak już są opinie, że to cała Polska jest przeciwko nam, a już lekką kpiną jest stiwerdzenie, że pozostałe 4 kluby z czołówki nie chcą by Lech był mistrzem. No pewnie, że nie chcą, bo chcą by ich klub był mistrzem! To jest normalne myślenie każdego klubu, to nie jest jakaś zmowa, układ, czy Piłkarski Poker. Co do Piotra Reissa, mam oczywistą nadzieję, że te rewelacje są nie prawdziwe, zbyt długo Piotr Reiss to Lech Poznań i Lech Poznań to Piotr Reiss. Jednak jeśli w jakiś sposób, była jakaś nie czysta gra, udowodniona sądowo, to wołałbym aby klub pożegnał się z nim kulturalnie. Co do klubu i jego przeszłości, Lech Poznań to wiele smutków i wiele radości, przegrane, wygrane, remisy, mistrzostwa Polski, Puchar Polski, mecze z Metalurgiem Lepaja,z IFK Goteborg, słynną Barcą czy obecne z Terekiem, Austria, czy Feyenordem. Jednak jeśli klub będzie miał udowodnione kupiowanie/sprzedawanie meczy, to musimy ponieść pełne konsekwencje. Przypisujemy sobie sukcesy, musimy też udźwignąć ciężar porażki. |
|
|
|
3.02.2009, 10:05
|
|
|
Właśnie zatrzymali Waldemara K., byłego obrońce Lecha (za RMFem)...
|
|
|
|
3.02.2009, 10:08
|
|
|
Oczywiście, jak pewnie zdecydowanej przeważającej większości, w sprawie Reissa, zwyczajnie, po ludzku mi przykro. Nie ma co ferować wyroków przed właściwymi organami. Bardzo źle by się stało gdyby pan Piotr, tylko dlatego, że jest osobą medialną brał na swoje barki, ewentualną winę wielu osób, które (jeśli zarzuty są prawdziwe) są równie winne. Dla mnie osobiście ważnym jest, jeśli zarzuty okażą się prawdziwe, ile tych meczy zostało kupionych/ sprzedanych. 1? 5? 15? 25?. Jeśli korupcja miała taką skalę, umoczone musi być prawie całe środowisko, absurdem było by karanie tylko wybranych, pokazowo, nie uwzględniając kontekstu.
Cała ta sprawa pokazuje jedną prawdę o osobach działających w polskiej piłce czy wokół niej, jakiego kalibru to są ludzie. Wielu, pewnie naprawdę wielu mogło być umoczonych, a teraz jeden drugiego sypie, byle by tylko ratować własną dupę... |
|
|
|
3.02.2009, 10:20
|
|
|
Wiara Lecha Dołączył: 30.01.09 Skąd: Czerwonak |
Niestety, kolejny zasłużony dla klubu zatrzymany :
Waldemar K. zatrzymany przez prokuraturę 40-letni Waldemar K. - były piłkarz Lecha Poznań został zatrzymany przez wrocławską policję. Jest on podejrzany o ustawianie meczów tego klubu. Zawodnik skończył już karierę, od 1983 roku grał tylko w Lechu i niemieckim VfL Wolfsburg. Wystąpił też pięć razy w reprezentacji Polski. Obecnie występuje w drużynie oldbojów poznańskiego klubu. |
|
|
|
| Roy Robson |
3.02.2009, 10:33
|
|
|
Panowie, nie bądźmy dziećmi i nie bądźmy naiwni. Korupcja była , jest i będzie. I nikt tego nie zwalczy i nie zlikwiduje, to tak jakby ktoś rozpoczął walkę z dziwkami. Dopóki jest klient dopóty jest podaż. Do tej pory aresztowali 190 osób , no i co ??? Ojciec opowiadał mi swego czasu, że już w latach 50-tych była afera z sędziami za branie w łapę. Tylko , że wtedy były inne kary, z karą śmierci włącznie. Dlatego były to przypadki incydentalne, ale były...
|
|
|
|
3.02.2009, 10:39
|
|
|
Dokładnie, za bardzo chyba emocjonalnie podchodzimy do tej sprawy jak już są opinie, że to cała Polska jest przeciwko nam, a już lekką kpiną jest stiwerdzenie, że pozostałe 4 kluby z czołówki nie chcą by Lech był mistrzem. No pewnie, że nie chcą, bo chcą by ich klub był mistrzem! To jest normalne myślenie każdego klubu, to nie jest jakaś zmowa, układ, czy Piłkarski Poker. Ty nie jesteś kretynem. Ty jesteś pierwszą naiwną. Nie wiem co lepsze. |
|
|
|
3.02.2009, 10:42
|
|
|
Piotr Reiss to Piotr Reiss. Zrobił dla Lecha wiele dobrego. Często stawiany za wzór jeśli chodzi o podejście do klubu teraz stai na skraju przepaści. Jeśli okaże się, że jedynymi zarzutami wobec niego są te które o których mowa w mediach to mało kto przekreśli te ponad 300 spotkań i ponad 100 bramek strzelonych dla Lecha. Jeśli okaże się, że tych spotkań było dużo więcej to wielu z nas może poczuć się oszukanych i to przez kapitana ukochanej drużyny, legendę tego klubu która i tak naprawdę nie będzie można mieć do nikogo pretensji za to jakiego dokonał wyboru. Ja rozumiem, że wtedy były ciężkie dla piłkarzy Lecha czasy, że nie dostawali regularnych wypłat.
Dzisiaj mamy już kolejnego zasłużonego dla Lecha zawodnika we wrocławskiej prokuraturze. Jest to coraz bardziej przykre patrząc jak idole lat młodzieńczych wielu poznaniaków idą w obstawie zakuci kajdanami. |
|
|
|
3.02.2009, 10:49
|
|
|
Zastanawia mnie tylko cały czas jedno: kiedy prokuratura dobierze się do zarządu PZPN.
Swoją droga skala zjawiska jest porażająca - nie wiem czy znalazłoby się w całym piłkarskim światku w Polsce ze dwóch sprawiedliwych o zupełnie czystych rękach. A Piotra Reissa szanować i lubić będę - nawet jeżeli zostałby skazany prawomocnym wyrokiem - po prostu wiem, że jeśli wchodzisz między wrony musisz krakać jak i one. I tego co zrobił dla Lecha nie przekreśli jeden zły uczynek. Jak ktoś jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. |
|
|
|
3.02.2009, 10:53
|
|
|
|
|
|
|
3.02.2009, 10:54
|
|
|
Tak pewnie było we wszystkich klubach, że za ustawianie wyniku byli odpowiedzialni najważniejsi piłkarze, którzy mieli najwięcej do powiedzenia. A kto miał niby być? Madej albo Grzelak?
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.09.2010 - 18:39 |
Opieka nad forum: Poznańska Agencja Interaktywna MaroonPoint